Днес е храмов празник на старата черква „Свето Възнесение Господне”. Десетки миряни дойдоха на празничната литургия, която започна в 9 часа.
Християнската църква отбелязва Възнесение Господне на 40-ия ден след Великден Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на земята като богочовек в продължение на 40 дни, за да проповядва учението си и да беседва с апостолите. На 40-ия ден той се изкачил на Елеонския хълм до Ерусалим и пред очите на последователите си и на Дева Мария се въздигнал в небесата при своя Отец.
Този момент се смята за край на Христовия път на земята. Христос не изоставя хората, а на Петдесетница им изпраща Светия Дух.
Българите наричат празника Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Светец с името Спас не е познат в християнското православие, а се извежда по народна етимология именно от празника Спасовден. На този ден празнуват хлебари, шофьори, строители, хотелиери, както и хората с имена Спас, Спасена, Спаска, Спасуна, Сотир.