По традиция, на всеки празник се дава пресконференция за акредитираните журналисти. Днес преобладаваха тези от местните медии. Мероприятието беше уважено от кмета на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев и от делегациите на побратимените с Етрополе сръбски градове Бела Паланка и Козарска Дубица.

Докато зетьовете - „ветерани” Васил Сводски и Христо Референта разказваха спомени за началото на празника, за неговия основател и деен организатор през годините Николай Коев, на видеоекран вървеше филм с историята на празника от първото издание до последния с неговото участие през 2010 година.
Водещата пресконференцията и главен организатор на празника Росица Христова – заместник-кмет на Общината съобщи, че в утрешния брой на в. „Труд” се очаква на две страници да бъде отразена 40-годишнината от създаването на празника.
Останалите акредитирани журналисти се очакват да пристигнат по-късно за мача между снахи и зетьове, който по традиция се играе на градския стадион при препълнени трибуни.
Беше представен Димитър Туджаров – Шкумбата, който ще коментира днешния мач, концерта в края на деня и утрешното карнавално шествие.