Уважаеми гости, скъпи съграждани,
Всяка година на 29 юни, ние, жителите и гостите на Община Етрополе честваме празника на нашия град. Той се свързва с тържественото откриване  на паметника на загиналите наши съграждани в периода 1868-1918 г., който е открит на 12 юни 1927  година /Петровден по стар стил/, в присъствието  на  цар Борис III.
На този ден засвидетелстваме почитта към историята и традициите ни, защото нашият град има богато културно-историческо наследство, запазено още от времето на траки, римляни и византийци.
Горди сме с над 2500-годишната си история, с познатите от миналото над 42 занаята, разнасяли славата на селището ни в най- големите градове в страната и чужбина като Пловдив, София, Плевен, Виена, Цариград, Одрин, Битоля, Александрия и много други, с развитието на  книжовната  и просветна дейност в манастира Света Троица и в килийното училище.
Оценяваме безспорния принос на нашия съгражданин Тодор Пеев за развитието на просветното дело в Етрополе, оставил светла диря и в националната ни история, личното участие на Васил Левски  при основаването на революционния комитет, който вдъхновява нашите предци за борба срещу поробителите. Имената на над 300 наши предшественици са изписани на паметника, пред който стоим, дали живота си за свободата на Родината – участвали в  четите на Бенковски, Хаджи Димитър, Ботев, Балканската, Междусъюзническата, Първата Световна войни. Поколение след поколение на празника на Етрополе заставаме пред бронзовия паметник в знак на признателност, почит и уважение. Преосмисляме действията си сега, във времето, в което живеем.
Водени от мисълта, че истинската ценност  на един град са неговите жители, отговорно се обръщаме с лице към Вас и се стремим да постигаме добри резултати  в сферата на обществено-икономическия живот- обновени са училища и детски градини, подобрена е инфраструктурата, подменена е голяма част от водопроводната и канализационна мрежа, асфалтирани са много улици, започна модернизирането на Малкия пазар. В социалната сфера – финансово подпомагане на най-малките и най-възрастните граждани. Грижа за паметниците на културата, за  развитието на спорта.


 Зад нас са предците ни, пред нас - очите на нашите деца.Бъдещето на нашия град  зависи  от личния ни принос, от нашата гражданска ангажираност, от чувството ни за отговорност и желанието да продължим да работим Етрополе да става все  по-добро място за живеене на хората. Само с общите ни усилия   ще съградим това, което желаем. Да се грижим заедно за новите придобивки, но и да ги пазим. Нека бъдем горди от съграденото, да предадем нашия красив, развиващ се и неостаряващ град на бъдещите поколения със самочувствие и увереност за изпълнен човешки  дълг! Пожелавам Ви здраве и благоденствие, успех във всички начинания!
Честит празник!


Димитър Димитров -
Кмет на община Етрополе