Подготвяте ли някаква промяна на формата за провеждане на първенството? Заговори се за вариант с финална четворка по подобие на Израел?


- Още анализираме как е минало това първенство. Все още има емоции, които трябва да отминат. Има време и ще мислим за нови неща. Не мисля обаче, че това е на дневен ред. Имаше изискване от ФИБА да потвърдим с колко чужденци ще бъдем през този сезон и ние подадохме нашите документи. Решението е от миналата година и по този въпрос няма промени.


Колко ще бъдат чужденците?


- Както беше и сега – шест. За нас е важно да има и двама българи. Това влиза в сила, да има двама българи на терена едновременно. Това е една стъпка за развитието на нашите играчи. Ще видим тази година какви ще бъдат резултатите от това решение.


Казахте, че промени в шампионата не са на дневен ред. Европейските първенства при жените и мъжете обаче сигурно са на дневен ред. Има ли поставени цели при дамите за класиране на шампионата?


- Много е трудно да поставим цели, когато 10 отбора се борят за едно единствено място. Казах на Бусета, че искам те да играят, да дадат всичко от себе си. Миналата година хората казваха, че тези момичета са непознати и никой не ги знае кои са. Те направиха така, че хората да им се зарадват. Бяхме на малка крачка от успеха с много силни отбори в групата. Тази година, те вече трябва да се борят за тяхното име и за името на България. Такава квалификация обаче, 10 отбора за едно място е безумна, но за съжаление е факт.


При мъжете има ли поставени цели?


- Трябва да се представим достойно. Какво значи достойно? Да бъдем там, където сме били или дори малко по-напред в последните години.


Тоест целта е минимум топ 16?


- Абсолютно. Това е цел още от преди. В нея няма промяна.


Смятате ли, че е постижима с оглед на групата?


- Всички отбори са силни и в този момент не знаем кой с какво точно разполага. Като започнат, с истинското разузнаване, по време на подготовката, тогава бихме могли да разпоагаме с повече информация относно какви всъщност са нашите съперници. Имаме спомени от Украйна, които преди са били с един отбор, сега са с друг. Имаме спомени от Белгия, които бяха един отбор и сега да видим какви ще са на самото първенство. Не е хубаво да гадаем кой как ще изглежда.

Господин Михов имаше мечта – участие на олимпийски игри. Ако не в Лондон, то в Рио през 2016-а. Постижима ли е една такава цел в дълогсрочен план?


- Аз мисля, че тази година европейското първенство ще бъде доста знаково за развитието ни. Има държави като Италия, които имат страшно голям финансов потенциал и ресурс. Подобно е и положението с Полша и Русия. Трябва да видим точно накъде ще тръгнем, за да можем да кажем дали реално имаме шансове или не. На миналото европейско първенство имаше отбори като Македония, които станаха 8-и или 9-и. Трябва да видим в тази ситуация ние къде се вписваме, за да можем да мислим за други неща. В Лондон се класират първите 6 отбора. Като погледнем реално, само като изброяваме имената е не доста, а изключително трудно.