34 цигани са отведени в полицейското управление в Нова Загора за изясняване на инцидент с нахлуване на коне в частна нива в село Ценино, съобщи БНР.

Скандалът започнал, когато 35-годишният арендатор Минчо Минчев-Мутъра заедно със служител на охранителна фирма поискали да прогонят животните от царевична нива, допълва www.stznews.bg.

След като напрежението ескалирало, арендаторът повикал на помощ по мобилния си телефон квартирувашите в Нова Загора за охрана на реколтата жандармеристи.

През това време на нивата се събрали мъжете от няколко ромски фамилии, които посрещнали с брадви, коси, ножове и вили автомобилите на униформените. Група непълнолетни пък обсипали жандармериите с камъни. За да не стигне до по-сериозни инциденти, служителите на МВР произвели няколко изстрела във въздуха със стоп патрони. При мелето е пострадал охранителят на нивите, който е с пукната глава.

Сред отведените в РУП-Нова Загора цигани е соченият за организатор 28-годишен криминално проявен Асен Петров.

Според кмета на Ценино Минчо Нейков петдесетината българи в селото са подложени на ежедневен тормоз от тройно повечето живеещи там роми.

Те разполагат с около стотина коня, повечето са пуснати на свободна паша сред нивите.

Напрежението ескалирало след като миналата седмица някой от собствениците на царевични ниви застрелял две от безстопанствено скитащите животни.