От печат излезе книгата Вратняшкият род. Неин автор е Никола Лилов, бивш кмет на село Липница. Книгата е посветена на основоположниците на Вратняшкия род Тодор Вълков, богат и влиятелен човек, и Кула Петкова, най-голямата дъщеря на третия поред кмет на Липница, който заема длъжността от 1863 до 1869 год. Тя проследява родовата история на значимата фамилия на фона на политическата и обществено-икономическата реалност в района и страната в периода XVIII – XXI век.
Никола Лилов засяга една достойна черта у Вратняшкия род, която в съвремието е поизбледняла. Патриотизмът съпътства и тримата сина на основоположниците на рода, които вземат участие в хода на войните от второто десетилетие на XX век. Своеобразен акцент в изследването е поставен върху сина на Тодор Вълков и Кула Петкова Никола Тошев. Той не само тръгва по бащиния път, но е избран за депутат от XXIII ОНС. Позицията му носи авторитет на рода и позитиви за селото, което излъчва първия народен представител, пише в предговора към книгата историкът Емилия Ценова.
В книгата авторът представя общо изследване и описание на всички потомци, за които е събрал информация. Така създадената родословна схема е пълна и многостранна. Чрез нея се запазват клоновете, които носят друго фамилно име, какъвто е случаят с трите дъщери на основоположниците на рода – Рада, Пенка и Димитра.
Издател на книгата “Вратняшкият род” е “Ариадна 93”, Ботевград. Тя излиза от печат под редакцията на Емилия Ценова.
Да припомним, че първата книга на Никола Лилов е “История на село Липница”.