Компанията „Епъл" е подписала патентов договор с американският департамент за патенти и запазени марки, който може драматично да промени какво собствениците на iPhone могат и не могат да правят докато снимат. По принцип фотографирането на концерти и в киносалони е забранено, но контролът е невъзможен, тъй като почти всеки притежава телефон с мултимедийни възможности. По този начин американската компания цели да затвърди лоялността си към музикалната и филмовата индустрия.

За напред в продуктите на Apple ще бъде инсталиран инфрачервен приемник, който трябва да помогне на организаторите на събития, които не желаят гостите да снимат, да инсталират излъчватели, които автоматично ще изключват опциите за снимане.

Докато технологията предоставя възможността да се ограничават функциите за снимане, някои от другите приложения подобряват възможностите на камерата на телефоните на Apple. Например в музей или зоологическа градина могат да използват системата, за да поставят автоматично воден знак на снимки или видео, които са били правени на тяхна територия.