Има проявен интерес към Мобилния информационен център на КНСБ, който днес е на разположение на ботевградчани. До обяд повече от 150 граждани са положили подписи в националното подписка в защита на основните човешки и трудови права, съобщиха представителите на синдикатите. Те информираха, че подписката е разпространена и в предприятията на територията на Ботевград.
Инициативата на синдиката ще продължи до края на месеца. Чрез подписката КНСБ ще заяви пред съответните държавни институции необходимостта от пряка защита на човешките социални и трудови права и по конкретно на: синдикално сдружаване, колективно трудово договаряне, заплащане на труда и правото на стачка.
Синдикатът вече внесе в народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Гражданскопроцесуалния кодекс, чрез който всеки работник и служител да има право да получи дължимите заплати и обезщетения без да води съдебни дела. КНСБ настоява да се внесе допълнение към наказателния кодекс за криминализиране деянията на работодателите, които бавят и не изплащат навреме работните заплати. Това съобщиха още синдикалистите.
Мобилният информационен център на КНСБ в Ботевград предоставя на гражданите брошури за техните социални, трудови и човешки права, както и консултации по трудовоправни въпроси.