Осем души загинаха тази нощ при жестока катастрофа на автомагистрала "Тракия", при разклона за Карлово, съобщиха от полицията в Пловдив.

Около 1 часа на 126-и километър автобус на фирма „Бургас Тур 90" ЕООД, пътуващ за Бургас и управляван от 43-годишния Светослав Димитров, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. На място загиват шестима души, други двама в болницата.

Сред загиналите е единият от двамата шофьори Иван Чакъров. Той е работил във фирмата-собственик на автобуса "Бургас тур 90", но е напуснал за половин година, за да работи в международни превози и скоро се е върнал отново.

За news.bg ръководителят на офиса на фирмата Николай Точев увери, че и двамата водачи на буса имат солиден стаж като шофьори.

Загинала е и говорителката на ОДП Стара Загора Йонка Георгиева. Жертва на тежкия инцидент е и 14-годишно дете, съобщи по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви. Той посочи, че в момента се установява самоличността на загиналите, като органите на реда срещат големи затруднения. Вицепремиерът обясни, че от осемте загинали, самоличността на трима по всяка вероятност е установена. Съпругът на едно от лицата пътува към Пловдив, поясни Цветанов.

По-рано от МБАЛ „Свети Георги" съобщиха името и на още един загинал - 21-годишният Мехмед Дзефекер.

22 от пътниците на катастрофиралия бургаски автобус са приети снощи в спешното отделение на Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Първите двама пациенти са постъпили около 1.30 през нощта и малко след това са починали, съобщи началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

В момента са хоспитализирани седем души, обобщи началникът на Спешния отдел на УМБАЛ Свети Георги. Две жени са в кома, като едната от тях е с опасност за живота, добави той.

Трима от пострадалите са настанени в Клиниката по лицево-челюстна хирургия, един във Втора хирургия. Останалите 16 пътника са изписани за домашно лечение след обстоен преглед, подчерта д-р Атлиев.

Сред пострадалите има и дете - на 5 години, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му. По-късно детето е било изписано. От цялото семейство, което е пътувало във фаталния автобус, е оцелял само бащата.

    Сред пострадалите има и дете, на 5 години, което е в психически шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали полицейски служители, служители от ОУ Пожарна безопасност и защита на населението и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик.

Пътуващите в автобуса са от различни градове. Причините за катастрофата са в процес на изясняване. От КАТ твърдят, че автобусът се е движел с висока скорост - около 100 км/час.

Движението в платното в посока Бургас на магистралата в района на катастрофата бе спряно до 7.30 часа днес.

Шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов уточни пред БиТиВи, че шофьорът е в стабилно състояние. Той обаче не може да даде свързани обяснения за случилото се и казва единствено, че всичко е станало за секунди.

На водача са взети кръвни проби, които не са установили наличие на алкохол. Димитров е задържан за 24 часа.

Комисар Чонов каза още, че се работи по няколко версии за тежкия инцидент.

    Справка в Търговския регистър, цитирана от Капитал, показва, че фирмата "Бургас тур 90" ЕООД, е собственост на 21-годишния турския гражданин Бурак Саглам. Дружеството е било учредено през миналата година с уставен капитал от 10 лева.

Първата е шофьорът да е заспал за малко и да е изгубил управление над автобуса. Възможна причина за катастрофата е и техническа неизправност или спукана гума.

Няма други засегнати превозни средства в инцидента.

Тодор Чонов посъветва хората, които се безпокоят, че техни близки може да пътували във фаталния автобус, да се обадят на телефон 116, 112 или на областната дирекция в Пловдив.

Д-р Иван Стойнов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), коментира, че инцидентът е бил изключително тежък. Той съобщи още, че към 5 ч. тази сутрин шофьор, станал свидетел на случилото се, се е обадил в центъра. По думите му водачът на автобуса изведнъж е загубил управление над превозното средство и се е ударил в мантинелата. Стойнов уточни, че част от пътниците, които са били в стабилно състояние след удара, са били превозени от случайно преминаващи коли.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви пред журналисти в Министерски съвет, че се проверяват и транспортната фирма, и фирмата, извършила технически преглед на автобуса. Машината е била проверена на 8 март и е била годна, но тя е стара – на 23 години, посочи Московски. „Ще анализираме нормативната база, за да се спре това безумие по пътищата”, добави той.

    Срязана гума причинила трагедията на Тракия?
    Още...

Московски каза още, че има счупена греда на автобуса и 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума. Тахографската шайба е проверена и не е имало превишена скорост, съобщи още Московски. Извършена е почивка по регламент, спазено е правилото автобусът да има двама водачи, каза още Московски.

„Прави се проверка на документацията между фирмата, от която е нает автобуса и превозвача за взаимоотношенията между тях”, добави министърът.

Собственик на катастрофиралия автобус е фирма "Бургастур 90", но тя е преотдала под наем всички свои автобуси на бургаската транспортна фирма "Ентуртранс", която има лиценз за пътнически превози.

Справка в Търговския регистър, цитирана от Капитал, показва, че фирмата "Бургас тур 90" ЕООД, е собственост на 21-годишния турския гражданин Бурак Саглам. Дружеството е било учредено през миналата година с уставен капитал от 10 лева.

Саглам е участвал в управлението и на друга фирма, която се занимава с превози - "Ентуртранс" ООД, която също е собственост на турски граждани - Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел. Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в Бургас.

"Ентуртранс" е била обявена в несъстоятелност през февруари т.г. с решение на Окръжен съд - Бургас. Назначен е синдик на дружеството, който трябва да разпродава активите й и да плаща на нейните кредитори. Към датата на несъстоятелността дълговете на дружеството са били 3 623 000 лева, показва друг документ от фирменото дело. Основните задължения са по договори за кредит и лизинг на автобуси.

Към датата на несъстоятелността дълговете на дружеството са били 3 623 000 лева, показва друг документ от фирменото дело (виж вляво). Основните задължения са по договори за кредит и лизинг на абтобуси. Дружеството е дължало пари и за заплати на работниците си - 15 918 лева, както и неплатени здравни и осигурителни вноски - 17 408 лева.

Катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия" е бил собственост на "Ентуртранс", но след фалита на фирмата е прехвърлен на "Бургас тур 90". По него още стоят надписите "Ентуртранс".

Утрешният 16-ти юни е обявен за траурен ден.