Кметът на врачанското село Голямо Пещене е задържан при опит за незаконна адресна регистрация на над 25 души в селото. Това съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца, на които се позовава БиТиВи.

Органите на реда са извършили проверка по сигнал в кметството на селото.

Установено е, че на 16 юни е направена адресна регистрация по настоящ адрес на 25 души и са намерени подготвени документи (адресни карти) на още 25. При проверка на част от заявените от лицата адреси в Голямо Пещене е установено, че те не живеят на адресите и никога не са пребивавали там, съобщиха още от полицията.

От МВР посочват, че допълнително са открити хора, които са адресно регистрирани като живеещи по настоящ адрес в административна сграда, собственост на племенника на кмета. Полицейските служители установили, че сградата е необитаема.

Разследването показало, че хората, регистрирани като живеещи в нея, никога не са посещавали селото, за да променят адресната си регистрация.

Според свидетелите те били уговорени от племенника да дадат личните си данни за промяна на адресната регистрация, за да гласуват за чичо му на предстоящите местни избори.

Племенникът също е задържан. Срещу двамата е започнало дознание.

Служителите на ОДМВР-Враца работят по още един подобен сигнал - този път от Белослатинско село. Действията по изясняването му продължават.