Начало / У нас / Политика / БСП дава АМ "Тракия" на Брюксел
БСП дава АМ "Тракия" на Брюксел
18.06.2011, 12:12 (обновена 18.06.2011, 15:59)
Диляна Панайотова
Коментари (87)

тракия

БСП все пак ще сезира Европейската комисия за некачественото строителство на АМ Тракия. Това стана въпреки излезлите вчера резултати от проучването на ДНСК, след които премиерът Бойко Борисов и строителният министър Росен Плевенлиев поискаха Сергей Станишев да им се извини.

Днес лидерът на социалистите „контраатакува" с други резултати на лабораторията на Университета за архитектура, строителство и геодезия. „За съжаление, те показват, че строителството не отговаря на стандартите", обясни Сергей Станишев. Официалните резултати БСП ще обяви във вторник.

Вчера депутатът Димчо Михалевски оповести в кулоарите на парламента част от резултатите на експертизата на УАСГ. Според нея от общо 11 групи показатели при 4 няма съответствие.

Проблемите са свързани с водното съдържание на пробите, наличието на повече органични примеси от позволеното, критерия за зърнометричен състав и наличието на въглищни примеси.

Припомняме, проверката бе инициирана, след като Михалевски алармира, че Тракия се строи с некачествени материали.

„Никакви извинения не им дължа", подчерта днес Сергей Станишев. Според него има реална опасност да връщаме пари на Европейската комисия заради некачествената основа на магистралата, което е зле за държавата и за бюджета.

„Това не е самоцелна битка, закачане или заяждане", изтъкна Сергей Станишев. Некачественото строителство, по думите му, „ще излезе през носа" на българите. Той посочи, че накрая няма да има магистрала, а ще се наложи връщане на пари.

„Три месеца пропиляха управляващите, вместо да вземат мерки", заяви още Сергей Станишев.