Европейската комисия ще започне разследване дали българското правителство не е осигурило незаконно държавно финансиране на магистрала Тракия в договора, подписан с португалски консорциум.

Депутатът от ГЕРБ в Европейския парламент Николай Младенов заяви в предаването "Неделя 150" на програма Хоризонт на държавното радио, че неговото писмо до ЕК е дало резултат и ръководният орган на ЕС ще започне разследване на подписания договор.

През февруари 2005 българското правителство даде без конкурс концесия за стотици милиони евро за изграждане на магистрала Тракия на група, която има близки връзки с министри от правителството.

Младенов запита дали ЕК ще поиска възстановяването на средствата, отпуснати като тайна помощ от страна на правителството.

Договорът за магистралата беше предоговорен по-рано тази година, но правителството запази в тайна условията, въпреки, че това може да нанесе вреди на българския данъкоплатец. Българският евродепутат запита ЕК дали ще поиска от властите в София да предоставят информация за новото споразумение за магистрала Тракия и дали държавната помощ отговаря на изискванията на ЕС.

Помощта от страна на правителството покрива не само изграждането на участъци от магистралата на изключително висока цена, но и монополни концесии за бензиностанции, ресторанти и други услуги. Най-шокираща е третата област на субсидиране - 35-годишна гаранция за евентуални загуби, свързани с експлоатацията на магистралата.

Това може да причини загуби на българските данъкоплатци на стойност 400 млн. евро. Първоначално ЕС одобри колебливо споразумението, но след като то беше предоговорено, е необходимо ново съгласие от страна на Брюксел.

Субсидиите от страна на държавата се смятат за незаконни от ЕС и парите за тях трябва да бъдат върнати. Международната организация за борба с корупцията Transparency International изпрати свой доклад до ЕК, в който привлича вниманието към начина, по който да били дадени субсидиите за магистрала Тракия.