5-часова спасителна акция извади пропаднал в пещерна дупка 52-годишен софиянец. Инцидентът е станал малко преди 19.00 часа вчера в местността Люляците, Габровско.

Изпратени са екипи от Планинска спасителна служба, спелеолози от пещерски клуб "Бачо Киро" Дряново, екипи на областна дирекция на МВР и Спешна помощ.

При пострадалия, който е бил в безсъзнание, е спуснат спасител, който му оказал медицинска помощ и останал при него почти през цялото време на операцията.

Използвана е специализирана техника за разбиване на пещерния отвор, тъй като бил много тесен и нямало как мъжът да бъде изваден от дупката с дълбочина около 15 метра.

В 21.00 часа е задействан екип на група "Спасителни дейности". Извършена е предварителна подготовка за евакуиране на пострадалия и осигуряване проход към пещерата. В акцията се включили и доброволци от клуб "Орловец Екстремум" - Габрово.

На място е изработена система от въжета, чрез която около 01.00 часа след осигуряване на проход в отвора, пострадалият е изваден на повърхността и транспортиран в областната болница в Габрово с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота.

Според първоначалната информация софиянецът и неговите познати, които са били на мястото, са иманяри.