Базата в Боженица ще бъде домакин на международна младежка обучителна сесия, в която ще вземат участие повече от 37 млади хора от седем европейски държави. Обучението ще се проведе в периода 8-17 юли. Целта му е да запознае участниците с добри практики за опазване и устойчиво стопанисване на горските екосистеми в Европа. Обучението ще премине на два етапа – теоретичен и практически. Лектори ще бъдат експерти от Института за гората към БАН.
По време на младежката среща ще бъдат представени възможностите на програмата “Младежта в действие”, по която ще се осъществи и обучителната сесия в Боженица. Тя се провежда по повод обявяването на 2011 год. за Международна година но горите и Европейска година на доброволчеството.
Срещата е една добра възможност за младите хора да обменят идеи и мнения по различни теми и поблеми на селските райони в Европа.
Организатор на обучителната сесия е Младежкото движение за развитие на селските райони в България, в чието ръководство са младежи от нашия край. Движението е член на МИЖАРК Европа. В организацията членуват повече от 150 000 млади хора от държави-членки на ЕС.
До момента Младежкото движение за развитие на селските райони в България е изготвило и реализирало над 30 проекта по европейски програми.