Две лаборатории, в които могат да се ползват най-нови технологии на Майкрософт в областта на виртуализацията и облачните технологии, дари софтуерната компания на студентите от Софийския университет и от Техническия  университет в София. Днес изпълнителният директор на „Майкрософт България” - Георги Ранделов подписа и връчи на представителите на двете висши училища  сертификати за спонсорство.„Дълго проучвахме къде да бъдат тези лаборатории и накрая решихме.  Отварянето им е финал на направеното от Майкрософт в областта на българското  образование от 2010 г.”, каза Георги Ранделов и припомни, че миналата година компанията е предоставила на студенти над 16 000 копия на софтуерни продукти. По думите му, инвестицията ще подпомогне студентите в двата университета да станат следващите ръководители на компании и научни работници.

Залите ще бъдат готови да посрещнат студентите в началото на учебната година. Компютърното оборудване е специално конфигурирано за провеждане на учебни занятия по виртуализационната технология на Майкрософт – Hyper-V, изграждане на динамични центрове за съхранение на данни и управление на виртуализирани среди. Според подписаното споразумение, в рамките на 5 години ще бъдат обучени около 600 студенти.

Заедно с преподавателите Майкрософт разработва план програма за курсовете, като се стреми да постигне максимална натовареност на залите, така че да не стоят празни, подчерта още Ранделов. В тях компанията ще предлага обучение и семинари и на свои клиенти и партньори, защото най-новите й технологии вече намират приложение при клиенти в България. Идеята е двете лаборатории да се превърнат в център за развитие на виртуализацията.

Ранделов не посочи точния размер на инвестицията в залите, но обясни, че всяка година Майкрософт прави вложения в българското образование от порядъка на повече от 300 000 долара.    

Оборудването като инфраструктура стъпва на най-новите технологии. Общият брой на сървърите от висок клас в двата университета е 26. Всяка сървърна конфигурация има 16-гигабитова памет и 3 мрежови карти.

Проф. д-р инж. О. Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление в Техническия университет,  и заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Желю Владимиров от СУ изразиха благодарността си за подкрепата на Майкрософт и посочиха, че компанията не само е доставила оборудване и технологии, но е ангажирана и с ремонта на дветe помещения.

В СУ ще използват дареното от Майкрософт  в магистърските си програми, а в ТУ ще се обучават 500 студенти от бакалавърските програми по тематики като виртуализация и .Net технологии.

Майкрософт планира да продължи и през следващата учебна година работата си и с другите университети в страната. В бъдеще е възможно да бъдат отворени подобни зали в още висши училища, посочи Ранделов, но засега все още няма конкретни планове за това.