Фолклорни ритми, песни и стихове огласиха площад "Oсвобождение” на днешния празник – Лазаровден, в Ботевград.  В пъстрия хоровод,  посветен на този ден и на празника на цветята - Цветница, участие взеха състави при Народно читалище "Христо Ботев 1884" - детски танцов състав "Орханийче", младежки танцов състав "Ботевградска младост" и представителен танцов състав "Ботевград". На сцената прозвучаха и български народни песни, изпълнени от Пламен Гаврилов от Врачеш. 


Със своите изпълнения участниците създадоха ведра празнична атмосфера и заредиха публиката с усмивки и добро настроение. 


Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия Лазар предизвикват гнева на еврейските първосвещеници. Чрез своите постоянни настоявания те успяват да убедят представителя на римската власт Пилат Понтийски и той дава право на действие на противниците на Христос. Същите тези Исусови противници го осъждат на смърт, но смъртната присъда е изпълнена от римляните.


Въпреки това този празник започва да се отбелязва още през ІV в. като общохристиянски празник. Много от ранно християнските писатели и апологети на източната и западната църква посвещават част от своите творби на това събитие. Така светецът Лазар става едни от най-почитаните светии на двете църкви.


По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница.