Европейската комисия започна консултации за модернизиране на Директивата за професионалните квалификации. Целта е лицата с професионални квалификации да могат да се придвижват безпроблемно до местата, където има вакантни позиции.

„Ще разгледаме редица важни въпроси, включително създаване на т. нар. "професионални карти" и подобряване на образователните изисквания за някои професии“, заяви комисарят за вътрешния пазар Мишел Барние.

Въвеждането на професионалните карти, което е тясно свързано с Информационната система за вътрешния пазар, може значително да улесни признаването на професионалните квалификации на лицата в други държави-членки.

Професионалната карта, издадена в държавата-членка, от която е съответното лице, ще му позволи да удостовери своята компетентност (включително необходимата квалификация или разрешение за практикуване на професията) пред потенциални работодатели, клиенти и органи в друга държава-членка на ЕС.

Заинтересованите страни са приканени да изразят становища и относно потенциала на т. нар. „общи платформи“, насочени към разработване на съгласувани критерии за професионална квалификация, които да подобрят професионалната мобилност в случаите, когато не съществува автоматично признаване на квалификации. Тези платформи могат да се използват за постепенно уеднаквяване на образователните изисквания.

В процеса на модернизиране може да се пристъпи към реформиране на изискванията за минимално образование за някои професии (например архитекти и определени специалности в сферата на здравеопазването). С оглед на това са възможни промени в продължителността и съдържанието на съответния курс на обучение, както и в изискванията за езикови умения на работещите в здравеопазването.

Заинтересованите страни, участващи в консултациите, могат да изпращат своите становища до 20 септември 2011 г. За 7 ноември т.г. е планирана конференция на високо равнище по темата. Предвижда се законодателно предложение да бъде представено през декември 2011 година.