На 17 и 18 юни 2011 в резиденция Бояна МВБУ беше домакин на форум за висшето образование и мястото на България в контекста на „Европа 2020“, съобщава пресцентърът на висшето училище.
В конференцията участваха лектори от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Университет за национално и световно стопанство, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Икономически университет – Варна, Стопанска академия „Д. A. Ценов” - Свищов, Югозападен университет „Неофит Рилски” - Благоевград, Тракийски университет в Стара Загора, Медицински университет – София, Медицински университет - Пловдив и други висши учебни заведения от страната и чужбина.
„С поглед към планов хоризонт 2020“ бе темата, с която ректорът на МВБУдоц. д-р Р. Пенчев откри форума.
„България не е изолиран остров – каза доц. д-р Руслан Пенчев – образованието е конвертируема инвестиция в бъдещето в глобален мащаб. Ролята ни като академична общност е да бъдем проактивни, а не просто да наблюдаваме отстрани процесите на реформи в тази област. Ние имаме ценен опит и идеи, които могат да бъдат от полза.“
На конференцията бяха дискутирани двата аспекта на стратегията „Европа 2020“ – за предвижданите и необходими качествени промени във висшето образование и за ефектите върху икономическата среда, бизнеса, човешките ресурси и иновациите.
„Преподаване, учене и качество във висшето образование – 2011“ бе първата по рода си конференция, чиято цел беше да събере на едно място всички страни, ангажирани в процеса на изпълнение на тази стратегия – правителството, бизнеса, пазара на труда и обществени организации.
Събитието премина под знака на 20-годишнината на МВБУ. Юбилеят ще бъде отбелязан с различни проява през есента.