Българският фармацевтичен съюз иска оставките на министъра на здравеопазването Константинов и ресорния зам. министър Гергана Павлова, обяви на пресконференция президентът на БФС Мирослав Ненчев.

Той обясни, че съюзът настоява за оставките, защото по думите му всички действия на двамата явно са водени от някаква друга логика, но не и от здравия разум и експертния потенциал.

„Ние с много добри чувства непрекъснато им помагахме с експертен потенциал, непрекъснато им давахме становища по всички важни въпроси, но явно никой не ги чете, никой не ги разбира и още по-лошо - становищата са такива, че трябва да бъдат хвърлени в кошчето", коментира Ненчев.

На въпрос с колко ще се повиши цената на лекарствата, ако има фиксирани цени той коментира, че това зависи от МЗ, а не дали цените ще са фиксирани или не.

По думите на президента на БФС по тази тема има множество спекулации. „Когато някой дойде и ни даде такова ексепертно становище, когато ми докаже с колко ще се увеличат цените, тогава ще се съглася, ще се извиня и ще направя каквото поиска", заяви Мирослав Ненчев.

Той припомни, че преди два дни народното събрание гласува на второ четене Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според него нещата се правят незаконно. Ненчев обясни, че целта е по някакъв начин по-малките аптеки да фалират. В едни момент едни определени вериги преимуществено да завземат пазара, като крайната цел е те да се продадат на чужд инвеститор. За да се случи това обаче по думите на Ненчев завладяването на голям сегмент от пазара трябва да стане законно.

Той обясни, че за да се стигне до това има няколко конкретни стъпки. Първо трябва да се вземе голяма част от пазара, след това малките аптеки да бъдат фалирани, да се поевтини труда в аптеките, като се назначат неквалифициларани лица. По този начин отчетът ще изглежда добре за финансивия инвеститор, посочи още Ненчев и допълни, че след това всички тези стъпки трябва да бъдат облечени в закон, за да бъдат продадени големите аптечни вериги.

Запитан дали някои собственици имат повече от разрешения брой 4 аптеки, Мирослав Ненчев посочи, че умишлено народните представители са оставили вратичка в закона. По думите му в момента един собственик може да има 1000 фирми с по 4 аптеки всяка. Президентът на БФС припомни, че неколкократно е предлагано това да бъде ограничено и независимо от това колко фирми има един собственик, той да има право да държи не повече от 4 аптеки. Ненчев подчерта, че така е в останалите страни от ЕС, които също са приложили такова ограничение до 4 аптеки.

„Това умишлено не се приема", подчерат още той. Ненчев припомни че в четвъртък по време на заседание комисията по здравеопазване много ясно е казал, че с действията си някои народни представители бламират разговорите, които БФС води с премиера.

Мирослав Ненчев каза накратко какви са исканията на гилдията, с които те излизат следобед в 16,30 на протест.

Той призова МЗ доколкото може да си признае грешката и да инициира спиране на разглеждането на закона. БФС настоява да се довърши работата на работните групи по изготвяне на концепцията за националната лекарствена политика. По думите на Ненчев тази концепция трябва да бъда разгледана и консенсусно приета, така че нещата да бъдат ясни за пациентите за следващите 5-10 и повече години.

На въпрос колко души очаква да се присъединят към протеста Мирослав Ненчев отговори шеговито, че броят на протестиращите зависи от това колко силно ще вали дъжд. Иначе организаторите очакват най-малко 600-700 души да ги подкрепят. Реално погледнато няма как да се примирим с това беззаконие, коментира още президентът на БФС.

Той посочи, че е непоправим оптимист и допълни, че според него нещата в момента са толкова зле, че ако не тръгнат към оправяне и пациентите, и държавата ще изпищят много яко.

Ненчев подчерта, че здравеопазването е част от националната сигурност. „Представете си какъв хаос ще настане, ако в един момент няма лекарства дори и за два дни или те са на такива цени, че пациентите не могат да си ги позволаят", коментира още Ненчев.

Междувременно в НДК, където се проведе пресконференцията на ръководството на БФС, тече най-големият фармацевтичен форум, който се провежда за пета поредна година у нас. Форумът е съпътстван с изложение на много фирми и аптеки, свързани с фармацията в България.