Възможно е да фалират около две хиляди български фирми или 50 % от ангажираните с международни превози.

Това заяви Георги Петров - председател на Управителния съвет на АЕБТРИ - организацията, която обединява българските фирми от международния транспорт.

Според него е необходимо да се обяви криза на пазара, да се преустанови лицензирането на нови превозвачески фирми и да се установи мораториум върху лихвите по плащанията на сегашните фирми.

Мерките са наложителни, заради финансовата и икономическата криза, каза още Петров, цитиран от радио Пловдив.

Той обясни, че това е сложна процедура, според която министърът на транспорта трябва да внесе предложение до Европейската комисия, която да разреши или не обявяването на криза.

Петров каза още, че ангажиментите на българските транспортни фирми са намелели драстично, заради свиването на превоза на стоки и товари към Италия, Германия и останалите европейски страни.

Между 3 500 и 4 000 са българските фирми за международен транспорт, но е възможно дори повече от 50 на сто от тях да фалират.

По данни на Организацията на фирмите от международния транспорт в България има около 20 хиляди превозни средства, които работят в международния транспорт. Толкова е броят на шофьорите, а кръгът от ангажираните в бранша е не по - малко от 100 хиляди.