Двама румънски граждани са били задържани на ГКПП Капитан Андреево в рамките на операция „Посейдон", осъществявана по линия на Фронтекс, съобщават от Гранична полиция.

Румънците са откраднали луксозен автомобил в родината си.

По думите на директора на Гранична полиция старши комисар Захарин Пенов тази нощ на ГКПП Капитан Андреево на изход за излизане от страната се явява джип „Ауди 7", нов автомобил, произведен през 2008 г. Джипът е с румънска регистрация.

При извършената проверка на втора контролна линия от граничните служители е установено, че има интервенция върху рамата, като са пренабити номерата.

След направена справка в Румъния по линия на Фронтекс е установено, че автомобилът е противозаконно отнет на територията на Румъния.

Тъй като кражбата е била съвсем скоро, автомобилът все още не е бил заложен като обект в Шенгенската информационна система.

Двама румънски граждани и автомобилът са задържани.

Продължава работата по случая по установените процедури за връщане на автомобила на законния собственик, съобщават от Гранична полиция.

„Операция „Посейдон" стартира в началото на месец март и плановият период е до края на месец октомври. Тя се осъществява под координацията на Агенцията за координиране, управление и дейности по външните граници Фронтекс.

В рамките на операцията български и чужди полицаи от страни-членки на ЕС работят на българската външна граница.