Новите мерки влизат в сила от 1-ви юли т.г.

Издадените наказателни постановления за нарушения по Закона за движение по пътищата от районните управления “Полиция”-ОДМВР-София на водачи, които се водят на отчет в областната дирекция, ще бъдат изпращани за връчване в районното управление “Полиция” по местоживеене на нарушителя, а на водачи, водещи се на отчет в друг регион – ще се изпращат по местоотчет.
След връчването на наказателните постановления, преписи от тях ще бъдат изпращани в седемдневен срок от влизането им в законна сила на съответното структурно звено на МВР, където се води на отчет нарушителя за въвеждане в административно-информационната система – административно наказателна дейност. След изтичане на едномесечния срок от влизането им в законна сила тези, за които не са платени дължимите глоби, ще бъдат изпращани в териториалната дирекция на НАП.
Издадените и връчени наказателни постановления с наказание лишаване от правоуправление на МПС и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, заедно с отнетата шофьорска книжка, ще бъдат изпращани в десетдневен срок от изземването – за изпълнение на съответното структурно звено на МВР, където водачът се води на отчет. Сроковете на лишените от правоуправление, които се водят на отчет в ОДМВР-София, се следят от сектор “Пътна полиция” в областната дирекция. Там ще бъдат връщани и отнетите свидетелства за управление на МПС на наказаните шофьори след изтърпяване на лишаването им и плащане на дължимите суми.
За ангажиране на административно-наказателна отговорност на шофьорите, лишени от правоуправление и не предали шофьорските си книжки за прилагане на сроковете за изпълнение на наказанието “лишаване от правоуправление на МПС”, те ще декларират фактите и обстоятелствата, заради които не са предоставили свитетелството за правоуправление на контролните органи. Наказаните собственоръчно ще попълнят декларация и спрямо тях ще бъдат приложени разпоредбите, визирани в Закона за МВР и Закона за българските лични документи.
Неприведените в изпълнение наказателни постановлания, съхранявани в сектор “Пътна полиция” в ОДМВР-София до 15.07.2011 г. ще бъдат изпратени за връчване по постоянен адрес на лицата в съответното районно управление “Полиция”.
В момента в областната дирекция се създава организация заявените за издаване шофьорски книжки на граждани, които в момента се намират в сектор “Пътна полиция”, поради неплащане на дължими глоби по наказателни постановления и фишове към 01.07.2011 г., да бъдат получавани в РУП по постоянен адрес след заплащане на наложените глоби.