Старши треньорът на футболния отбор на Балкан Мариян Христов, заедно с брат му Христо и Ивайло Станев - Джако, станаха безапелационни победители на проведения в неделя в Ботевград турнир по стрийт баскетбол. . Те елиминираха всичките си съперници. На финала се справиха с тройката на Вути, Марин Владимиров и Данаил Христов - Калитката, който само преди две седмици стана победител в първия кръг на Streetball Cup в София. На полуфинала им бе по-трудно - там успяха да отстранят тройката, водена от настоящия играч на Рилски спортист Мартин Маринов. Всеки от отбора-победител имаше голям дял за първото място. А ако за Ицо и Джако - биши играчи на Балкан, това бе предвидимо, то представянето на Мариян бе много приятна изненада. Всички знаеха, че е тренирал и баскетбол, но не предполагаха, че го владее до такава степен.

Любопитното бе, че играчите от тази тройка бяха най-възрастни от всички участници - Ицо на 42, Мариян след месец ще стане на 38, Джако е на 36. Те показаха завидна издръжливост във всичките седем изиграни срещи, като само в една им помогна синът на Христо - 15-годишният Георги.

Третото място в турнира от общо 19 отбора в голямата възрастова група зае тройката на един от най-ярките играчи по стрийтбол в Ботевград - Симо, заедно с Иван Златанов и Били. В битката за "бронза" тя победи тройката на Ивко, Иван Велчев и Сашо, които пък преди две седмици станаха втори на
Streetball Cup в София в групата до 18 години.

Парадоксално бе, че сред най-яростните недоволстващи от съдийските отсъждания бе отборът, съставен от тримата баскетболни рефери Иван Маринов, Ники Петров и Ивайло Наумов. Отпадането й в ранен стадий от надпреварата някои от тях оправдаха най-вече със съдийските тесли.

На турнира имаше и солидно присъствие от Самоков. Освен участващия в надпреварата Мартин Маринов, който замести отсъстващ участник, Иван Лилов се включи като съдия, а сред най-активните зрители бе Атанас Радев, заедно с атрактивната дама до него.

В турнира се вкючиха и три дамски отбора. Победител стана отборът на Таня, Деница, Ради и Бети. Свое шоу направиха и най-малките момчета, които затвориха възрастовия диапазон на участниците от 10 до 40 и нещо години.

Огромно удоволствие за зрителите доставиха и конкурсите за тройки и забивки. Най-точен при далечната стрелба бе друг бивш баскетболист - Цветомир Бенчев - Чопи. А безспорно най-атрактивни и взривни бяха забивките на играча на Лукойл Академик Кристиян Манчев.

Що се отнася до самия турнир, той отново - както и в предишното си издание - се превърна в невероятен празник на баскетбола. Провеждането му бе предвидено за събота, но падналият дъжд го отложи с един ден. И времето в неделя подари една голяма усмивка на десетките участници и стотиците зрители на откритите площадки до зала Балкан, размахвайки за поздрав няколко облачета, от които обаче не пана нито една капка дъжд

Големи аплодисменти за инициатора и единствения организатор на проявата - бившия играч на Балкан Данчо Тодоров, който в деня на турнира имаше рожден ден. За призьорите  бе осигурил атрактивни награди - чисто нови баскетболни топки Nike и помпички за тях. Той обаче каза, че в никакъв случай е нямало  да се справи без огромната помощ на много хора - треньорите в Балкан Лъчезар Диков и Мишо Михайлов и сестра му Адриана, съдиите Иван Маринов, Николай Петров и Ивайло Наумов, на Иван Лилов, който ръководи като рефер голяма маст от мачовете, на Доротея Тодорова, на Иван Златанов и на един много важен човек - Петьо Михайлов, брат на играещия в Норвегия баскетболист на Балкан Галин Михайлов.

Всички зрители без изключение изпитаха истинско удоволствие от стрийтбола, продължил близо четири часа. Повечето от тях се питаха защо такива турнири не се провеждат не само веднъж годишно, а значително по-често.

Снимки: botevgrad.com