Митнически служители откриха контрабандни цигари в мебели на световноизвестна фирма на ГКПП Дунав мост, съобщиха от Агенция "Митници".

Митническите служители в района на ГКПП „Дунав мост" проверяват два автобуса, пътуващи по редовни линии Атина - Букурещ. В багажните им отделения са натоварени нови мебели от типа "направи си сам" на световноизвестна марка, основана в Швеция.

Подозрението на митническите служители е провокирано от факта, че хипермаркети от същата верига работят отдавна в Румъния и там цените на мебелите и другите стоки са по-ниски и конкурентни от тези в обектите в Гърция.

Съмненията са подсилени и от факта, че в началото на месеца значително количество контрабандни цигари бяха открити във фабрични кухини на табуретки и тонколони, произведени от същата фирма, отново закупени в Гърция и „внасяни" в Румъния.

При щателната митническа проверка в мебелите са открити общо 5236 кутии или над 10 мастърбокса цигари без акцизен бандерол от различни марки.

Митническите експерти коментират, че сглобките и пакетажа на мебелите са изготвени с много голяма прецизност, като на места дори е поставено алуминиево фолио за замаскиране на цигарите при евентуално ренгеново пролъчване на товара от митническите органи.

След разкриването на опита за контрабанда става ясно, че пътникът в първия автобус, на чието име се водят мебелите, е слязъл от автобуса преди проверката и е в неизвестност.

Във втория автобус цигарите са били укрити в непридружаван багаж.

И по двата случая се води разследване от компетентните органи.