Нелсън Мандела е все още жив, въпреки гафа на американския президент Джордж Буш, който даде пример със смъртта на бившия президент на ЮАР в опит да даде пример за сектантските вълнения в Ирак, предаде Ройтерс.

„Казаното е казано. Всичко, което можем да направим, е да убедим хората, особено хората от ЮАР, че презинетът Мандела е жив“ - каза Ахмат Дангор, изпълнителен директор на фондацията „Нелсън Мандела“, в отговор на цитирания по цял свят коментар на Буш.

В реч в защита на административната политика на Ирак Буш каза, че бруталността на бившия иракски президент Саддам Хюсеин е пречила на който и да е обединителен лидер да успее да прекрати междуособните войни, обгърнали близкоизточната държава.

Чувам хора, които питат: “Къде е Мандела? Е, Мандела е мъртъв, защото Саддам Хюсеин е убил всички като него“, каза Буш, който има репутацията на човек, който прави невероятни гафове в речите си, на пресконференция във Вашингтон в четвъртък.

Затворен за 27 години заради борбата си срещу Апартейда, Мандела стана първият чернокож президент на ЮАР през 1994 г. Той спечели Нобелова награда за мир за установяване на расова търпимост и мирно превеждане на народа си към пост-апартейд общество.

Намеци за смъртта му – Мандела сега е на 89 с непрекъснато влошаващо се състояние – се считат за обидни за хората от Южна Африка.

Буш не за първи път прави гафове и е чест обект на вицове във връзка с навика му да осакатява английския език. Един от най-значимите му гафове стана през май, когато по време на церемония по посрещана на британската кралица Елизабет II той почти я сложи в 18 век.

Друг известен инцидент стана по време на срещата на Г8 в Германия и на срещата на Г8 в Санкт Петербург, когато без да се интересува, че е пред камера, Буш поздрави британския премиер Тони Блеър с думите: „Йоу Блеър”.