Главното условие за изпълнение на желанието ви е твърдо да вярвате в него. Но има и други тайни, които помагат за превръщането на мечтите в реалност. За да бъдете автор на сценария, режисьор и главен герой във филма "Моят живот през 2008-ма", може би ще ви помогнат следващите няколко стъпки:

1. Огледайте се

Първо, мислено изгледайте "филма" за 2007 година - това означава да си спомните всичко, което ви се е случило. При това е важно да минете и по двете страни на улицата: спомнете си както разочарованията, така и радостите. Благодарете на хората, които са ви подкрепяли и "търпели", когато се е налагало.

2. Сбогувайте се и простете

Сбогувайте се с изминалото време и с персонажите, които са писали заедно с вас жизнения ви сценарий. Простете им от все сърце - за всичко. Като прощавате, освобождавате вътрешно пространство за новото в живота си.

3. Отхвърлете съмненията

Отхвърлете мислите на безпомощност и безнадеждност от сорта на: "Ще се справя ли?", "Никога не ми върви", "А всъщност трябва ли да го правя?" и пр. разколебаващи и негативни мисли. Отричането на собствените желания и борбата с мечтите ни отнема силата за постигането им.

4. Изберете си три желания

Изберете време и място, където може да останете насаме със себе си. Би било добре да имате под ръка техническо устройство, на което да запишете собствения си глас и това, което казвате. Сега двадесет пъти си задайте въпроса: "Какво искам?" и дайте отговори.

Като завършите това авто блиц-интервю, помълчете една минутка, а след това си задайте следния въпрос: "Какво всъщност наистина искам?". За да си отговорите искрено, прослушайте записа, в който вероятно собственият ви глас ще звучи непривично за вас и се опитайте да разгледате собствените си желания като страничен човек. След това - точно като в приказката за златната рибка - изберете само три. Нека едното да се отнася до деловия ви живот, другото - до личния живот, а третото да е на "свободна тема". Спазвайте следното правило: всяко желание трябва да се отнася лично до вас - не до партньора ви, детето и пр.

След като сте избрали трите желания, мислено си представете, че са се изпълнили. Внимателно разгледайте картината, която възниква във въображението ви и си отговорете на въпроса какви чувства изпитвате, когато желанието ви се е реализирало. Възможно е да откриете, че изпълнението на това желание всъщност не ви носи щастие. Така например, една дама много искала всички да я оставят на мира, но когато си се представила сама в тишината, никому ненужна, изпаднала в ужас.

5. Завършване

Човек по-скоро е съавтор на живота си, отколкото единствен негов създадел. Сигурно сте чувала тази известна фраза: "Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му плановете си".

За да не разсмивате Господ и да не плачете вие, след като сте избрали и утвърдили желанията си, произнесете ги на глас и добавете: "Ако е рекъл Господ". Това ще ви избави от обидата и мъката, ако желанието си остане просто желание. Може би точно на този етап не сте готови за осъществяването на определена ваша мечта, но това не означава да се откажете или пък - още по-малко - да разчитате само на Господ и да обвинявате Него за собствената си непоследователност или дори мързел. Вярно, че желанието ви ще се сбъдне, ако е "рекъл Господ", но пък е по-вероятно Той да ви помогне, ако преди това си помогнете сами.