Софийски градски съд остави в ареста Васил Николов, арестуван при операция „Шок", съобщи Фокус. Същата мярка бе наложена и по отношение на друг задържан - Димитър Кутрев.

Заседанието на съда се проведе при закрити врата с цел да не се разкрива следствената тайна. За задържаните при операцията има издадени европейски заповеди за арест от Италия.

В документа се иска екстрадицията на всеки един арестуван, поради водене на разследване за организирана престъпна група, източвала банкомати в няколко европейски страни. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

На излизане от съдебната зала Николов определи задържането си като „политически фарс".

Всички задържани са били по някакъв начин в Италия. Добре, сгрешили са, излежали са си присъдите, защо ще ги включват в едно разследване, попита той. Бил съм в затвора точно за същата работа. Всички, които са били  в затвора за тази работа, наново им повдигат обвинения за тези престъпления, изтъкна още подсъдимият.

Адвокатът на Николов - Людмил Рангелов обясни, че клиентът му е изтърпявал присъда в Италия от април 2009 до май 2010 г. Във всички европейски заповеди за арест за задържаните при акцията инкриминираният период на престъпленията е от юни 2008 до юни 2011 г.