На 9 юли в младежката база в Боженица бе открита международна младежка обучителна сесия, в която участват 37 младежи от Португалия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Македония и България. Целта на обучението е запознаване на младите хора с добри практики и устойчиво стопанисване на горските екосистеми в Европа. Обучителната сесия се провежда на два етапа – теоретичен и практически. Лекциите изнасят експерти от Института за гората към БАН.

Първите си впечатление от нашия край и обучението сподели Бледи Цами от Македония. “Интересно ми беше да науча какви мерки се предприемат за опазване на горите в другите държави. Разбрах, че в България се секат дървета, които са обозначени. В Македония не е така. У нас защитени са предимно горите в националните паркове”, каза Цами. Той заяви, че ще разкаже в родината си за дейността на другите държави в областта на опазване на горските екосистеми и биологичното разнообразие.
На младежката среща в Боженица ще бъдат представени и възможностите на програмата “Младежта в действие”, по която се осъществява обучителната сесия.

През свободното време младите хора ще се запознаят с природните, историческите и културните забележителности в нашия край. Вчера те имаха възможност да посетят Исторически музей – Ботевград.

“Сградата и експозицията много ни харесаха, особено археологическата част. Очакваме с нетърпение да разгледаме историческата крепост Боженишки Урвич, при която са намерени толкова много монети и предмети, които видяхме в музея”, каза още Бледи Цами.

Организатор на обучителната сесия е Младежкото движение за развитие на селските райони в България. Движението е член на МИЖАРК Европа – организация, в която членуват повече от 150 000 младежи.
“Срещата е една добра възможност за младите хора да обменят идеи и мнения по различни теми, проблеми и въпроси, свързани със селските райони в Европа”, подчерта инж.Йонко Додев, зам.-председател на Младежкото движение за развитие на селските райони в България. Той съобщи, че обучителната сесия ще продължи до 17 юли. До края на тази седмица младежите ще се срещнат и с кмета на Ботевград Георги Георгиев.