Координацията и действията на институциите при нападение на терористи на международния влак София – Москва ще бъдат тренирани на Националното учение "Защита 2011", което се провежда днес край Мездра, съобщи агенция "Фокус". Според Любомир Тодоров, ръководител служба Класифицирана информация и вътрешна сигурност в Национална компания железопътна инфраструктура целта на занятието е да се подготви населението, както и всички държавни институции, да реагират адекватно при такива ситуации, да се подобри координацията и действието на институциите, които взимат участие при преодоляването на бедствия, аварии и катастрофи от национален мащаб.

Според заданието на учението терористи превземат влака София-Москва, като взимат за заложници влаковата бригада и поставят искания да се освободи чужденец от затвора. Драмата се случва край Зверино (преди Мездра).

"Ние получаваме тази информация, по нареждане на МВР и искане на терористите, отклоняваме влака на глух коловоз, за да не пречи на движението и да има по-малки последствия при евентуални взривове и бойни действия за населението, пътниците и служителите на нашата компания", пояснява Тодоров. След установяване на глухия коловоз, МВР поема функциите за обезвреждане на терористите.

Междувременно терористите взривяват влака с цистерна с амоняк, като се получава пожар и обгазяване на района. Това налага в спасителната операция да се включат "Гражданска защита", служба Пожарна и аварийна безопасност, Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и т.н.