Захранването с електроенергия на уличните лампи е тежко бреме в днешни дни за всяка енергийна система, особено в големите градове. Американската компания SavWatt, базирана в Балтимор, щата Мериленд, предлага решение на проблема – нейната улична лампа Eco-Pole е напълно независима от централната енергийна система, като разчита на енергия от слънцето и вятъра, пише GreenTech.bg.

Нещо повече, SavWatt твърди, че Eco-Pole не се нуждае от техническа поддръжка. За да докаже това, компанията e инсталирала еко-лампата пред сградата на строителното министерство във Вашингтон. Автономната система осигурява външно осветление, без да се нуждае от свързване към електрическа мрежа.

Eco-Pole получава енергия от слънчеви клетки и вятърна турбина. Лампата може да работи в продължение на 50 000 часа в автономен режим, без техническо обслужване. Инсталацията се състои от три компонента – 60-ватова LED лампа; двойна слънчева батерия с обща мощност 90 вата, която акумулира енергия в автономната резервна система за съхранение, способна да осигури работа в продължение на 36 часа; и 300-ватова вятърна микротурбина с ниско ниво на шум. Всичките компоненти са направени от водоустойчив, неръждаем и екологично чист материал.

На сайта на производителя няма информация за цените на самозахранващата се улична лампа. Нейните предимства обаче се очевидни, така че е въпрос на време Eco-Pole да навлезе в п-масова употреба. Компанията вече е подала заявка за патент на своя продукт.