145 нарушения на правилата за пушене на закрити места са хванали инспекторите в лечебните заведения за един месец.
Това  показват междинните резултати от проверките, които МЗ назначи в началото на юни.

Резултатите бяха оповестени от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който присъства на откриването на първото училище за вредата от пушенето при бременните жени в АГ “Шейново”.

Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Те са, както на болници, така и на структури за извънболнична помощ. По думите на здравния министър, за съжаление най-много нарушения са констатирани в София-град.

Най-честите нарушения са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчетата за боклук, липса на обозначаване на помещенията за пушене. Хванати са и пет медицински специалисти, докато пушат. На тях са наложени глоби общо в размер на 450 лв.

Засега в лечебните заведения инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат. Проверките продължават до края на септември. Министър Константинов изрази надежда лекарите да заплатят глобите си, но посочи, че по-важно е те да се откажат от вредния навик.

Здравният министър заяви още, че проверките се извършват трудно, тъй като проверяващите са от структурите на здравните заведения, които инспектират и по думите му е по-трудно да се отнасят сериозно, отговорно и безкомпромисно към колегите си.

В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система.

При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа.
При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт.