Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува проект на тръжна документация за най-големия проект по Оперативна програма „Административен капацитет”, свързан с развитие на електронното управление.

Тръжната документация обхваща пет дейности. Първата е определяне на т.нар. първични администратори на данни, вписването им в регистрите на електронното правителство и постигането на оперативна съвместимост.

Реализацията приоритетно на вътрешноадминистративни услуги по електронен път ще даде възможност за прилагане на практика на принципа на служебното начало – информация, постъпила веднъж в администрацията, да не бъде искана повторно от потребителите, поясняват от МТИТС.

Проектът предвижда и изработване на референтен модел, който в последствие да улесни ведомствата да предоставят е-услуги. Друга дейност е свързана с усъвършенстване на правителствения портал и помощен инструментуриум за реализация на е-услуги.

Всичко това трябва да доведе до намаляване на разходите и времето за реализация и усъвършенстване на електронните услуги въобще, както и до подобряване на административното обслужване чрез поставяне на фокус върху потребителите – граждани, бизнес, администрация.

МТИТС е първото министерство, което предприема предварително допитване до всички заинтересовани организации на задание за документация за обществена поръчка.  Общественото обсъждане ще продължи до 28 юли.

Проектът „Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление” е на стойност 18 милиона лева и се финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз.