Torrentz.com, най-бързата и най-голяма BitTorrent търсачка спря временно новопоявилия й се конкурент – Torrent’Em за нарушаване на правата. Новата търсачка е използвала данни на другата търсачка без позволение.

Често в сферата на BitTorrent се чува за сайтове нарушаващи определени закони. Тук е същото, но с една ключова разлика.

Torrent’Em не са обвинени от някоя голяма компания предлагаща забавление под формата на филми или музика, но от Torrentz, конкурентна търсачка.

Flippy, админа на Torrentz забелязал много търсения идващи от адреса на Torrent’Em, чрез които при получаване на търсене предоставяли резултатите от Torrentz в реално време. Тоест, всеки път щом потърсите нещо в Torrent’Em, получавате резултатите от Torrentz, в малко по-различна форма без да ви се представя източника на информацията.

Нарушаване на правата, и нищо друго. BitTorrent сайтове си обменят данни така постоянно, но не по този начин разбира се, защото натоварва много сървърите на Torrentz. “Ако ме беше попитал учтиво, щях да му предоставя RSS Feed и да използва него”, каза Flippy по въпроса.

Torrent’Em обаче не са ги питали нищо и Flippy нямал друг избор освен да блокира всички проксита, които използвали от Torrent’Em. Това изкарва цялата търсачка от бизнеса, защото вече няма откъде да вземат резултатите в реално време и да ги покажат.

Carlos, админа на Torrent’Em не беше намерен за коментар.

Междувременно от Torrentz премахнаха бана, но не е сигурно дали новият метод е с RSS Feed или по старо му. Може би двата конкурента са решили все пак да не се карат в името на всеобщото добро за BitTorrent общността. Също така, най-отдолу в Torrent'Em вече пише "Powered By Torrentz.com".