Министерският съвет назначи Христо Стоичков за почетен консул в Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуния и Арагон.
Решението си министрите обосноваха с това, че Христо Стоичков е най-успелият български футболист в историята, както и един от най-известните българи по света. Той е популярна личност не само в автономна област Каталуния, но и в цяла Испания и се ползва с голямо уважение сред обществото. Подкрепата му е високо ценена и винаги търсена при организацията и реализацията на обществени или държавни актове.
От МС припомниха, че Стоичков бе избран за председател на учредената през 2008 година в Барселона Българо-Каталунска асоциация за приятелство и сътрудничество „Свети Георги". Като такъв той активно работи и участва в насърчаване и развитие на българо-каталунските търговски, икономически и културни отношения.
Освен това Стоичков би могъл да допринесе за активизиране и разширяване на двустранното сътрудничество в икономиката, културата и образованието, за популяризирането на положителния образ на страната ни като член на ЕС.