Учени разработиха многообещаваща ваксина срещу зависимостта от наркотици, която пречи на човешкото тяло да почувства въздействието на дрогата, предаде АФП.

Според Томас Костън, професор по психиатрия и неврология в Медицинския колеж Бейлър в Хюстън, Тексас, ваксината действа като заставя имунната система да припознае дрогата като чуждо тяло и да го атакува.

Пациентът получава модифицирана версия на дрогата с прибавен протеин, който тялото приема като заплаха, изтъква проф. Костън, който работи върху ваксината от 1995 г. В този случай тялото я разпознава като чужд елемент и започва да произвежда антитела, обяснява ученият, цитиран от БГНЕС. Надеждата му е, ваксината да попречи на хората да попадат в спиралата на зависимостта.

Най-многообещаващите резултати са установени при кокаина. Учените се надяват на добро приложение и при зависимост от метамфетамини, хероин и дори тютюн.

Ваксината прогресивно намалява количеството кокаин, което достига до мозъка. Това е бавен процес и пациентите не чувстват симптомите на абстиненцията, изтъква професорът. При приемане на дрога нивото на антителата постепенно се покачва, ако човек продължава да приема кокаин, например, ефектът му се усеща все по-слабо, подчертава ученият.