Терапевтичната роля на солта е известна на човечеството от векове. Още от времето на императрица Клеопатра се е прилагала халотерапия. Предлагаме на Вашето внимание интервю на д-р Петър Чипев и неговото мнение за ползите и ефекта от солните стаи.


Д-р Петър Чипев е специалист по пневмология и фтизиатрия и медицина на съня. Той е един от шестимата лекари в страната, сертифициран от Европейското дружество за изследване на съня и един от двамата специалисти по пневмология и фтизиатрия с Европейска диплома по пулмология HERMES. Професионалната му експертиза обхваща целия диапазон от болести на дихателната система, с фокус върху хроничните белодробни болести, водещи до хронична дихателна недостатъчност.


Видео - https://www.youtube.com/watch?v=GtjVwtWn9UE&t=13s


Какво е Халотерапия?


Всичко, което трябва да знаем за терапията със сол!


Халотерапията е метод за профилактика и лечение, предлаган в центрове по цял свят. Възникнала като Спелеотерапия в солните пещери, днес тя e актуална под формата на солни стаи.


Ето един интересен факт:


- В средата на 19-ти век, полския лекар F. Bochkowsky забелязал, че миньорите във въгледобивните мини страдали от тежки хронични респираторни заболявания, докато миньорите в солните рудници рядко се разболявали и в действителност те били по-здрави, отколкото повечето хора в общността. През 1843 г. той за първи път формулира и описва благоприятния ефект на солните пещери, а именно че присъствието на въздух в солните рудници, наситен с частици суха сол води до лечебен ефект върху хора с дихателни проблеми.


Ограниченото наличие на подходящи солни мини в света, става повод за пресъздаване на този климат в специално адаптирани изкуствени интериори в контролирана въздушна среда, която пресъздава естествения микроклимат на солената пещера и така възниква Халотерапията.  Помещението, в което се провежда Халотерапия се нарича – солна стая!


Халотерапията е естествен метод за профилактика и лечение на редица заболявания в организма, тъй като солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие. Осъществява се чрез халогенератор, чиято цел е да постигне здравословна среда чрез микроклимат, близък до солната пещера, морския бряг или борова гора. Впръскването на сух аерозол играе важна роля за облекчаване на здравословни проблеми и се прилага най-вече при хора с респираторни заболявания и кожни състояния. При вдишване, солните частици проникват дълбоко в синусите и белите дробове (бронхите, бронхиолите и алвеолите), за да подпомогнат облекчаването на респираторни проблеми, докато солевите частици, които попадат на кожата, се абсорбират от тялото за борба с кожните състояния.


Ето едни от най-честите заболяванията, при които се препоръчва халотерапия и при които лечебната сила на солта оказва положителен ефект:


- ринити (хреми) – вирусни, бактериални, алергични;


- синуити;


- синдром на задно натичане (стичане на секрет зад носа към гърлото);


- бронхити (хрипове, сухи и влажни кашлици);


- ларингити;


- ХОББ;


- бронхиална астма;


- ушни инфекции - отити;


- усложнения след прекарана Covid инфекция и др.


Друго лечебно свойство на солта се дължи на това, че при разпадане в организма се отделят отрицателни йони. Електромагнитните полета, създавани от мобилни телефони, рутери и електроуреди, които ни заобикалят, създават положителен заряд в телата ни, който нарушава йонния баланс и води ди симптоми като главоболие, стрес и раздразнителност. Халогенераторът впръсква във въздуха отрицателно заредени солни частици, които при вдишване неутрализират положително заредените йони в човешкия организъм, създавайки по този начин естествен баланс.


Терапията със сол е от полза както за възрастни, така и за деца. Препоръчва се и на бременни. Това е естествена и безопасна процедура, при която няма вредни странични ефекти. Халотерапията е много полезна за цялостното здраве, подобрява функцията на дихателните пътища, засилва имунитета, има положително влияние върху външния вид на кожата и не на последно място успокоява нервната система. За обща респираторна хигиена се препоръчва посещение на солна стая веднъж или два пъти седмично. При по-тежки респираторни заболявания е препоръчително ежедневно посещение за период 10-20 дни (в зависимост от възрастта на болният).


Солна Стая НиКа - Ботевград  - https://www.facebook.com/SaltRoomNiKa/