Apple разполага с най-много пари в наличност от всички нефинансови компании в САЩ. Към края на миналата година ИТ гигантът е имал 59,7 милиарда долара - кеш и в акции, а през второто тримесечие резервът е достигнал $76,2 милиарда, по данни на Moody’s.На практика, компанията от Купертино има повече пари от американското правителство. По информация от Министерство на финансите на САЩ, оперативният баланс на правителството, т.е. обемът на заемните средства, който не може да бъде превишен, към момента е $73,768 млрд. В същото време Apple разполага с по-голяма сума в резерв.

На второ място по пари в наличност сред нефинансовите компании е Microsoft, която има $41 млрд. Следват Cisco с $40,3 млрд., Pfizer, Google, General Electric, Johnson & Johnson, General Motors, Intel, Oracle, Ford, Amgen, Boeing, Dell, Chevron, Merk, IBM, ConocoPhillips, Coca-Cola и Brystol-Myers Squibb.

Свободните пари на Google възлизат на $35 млрд., а Intel разполага с $24,4 млрд. Общият обем кеш на компаниите в списъка се оценява на $1,24 трилиона, което е с 11% повече спрямо миналата година. Около $600 млрд. от тези пари се съхраняват в сметки извън САЩ.

Според анализатори, свободните средства на повечето компании в списъка се инвестират на пазарите в Азия, Европа и Латинска Америка. Това предизвиква недоволство от страна на много американски специалисти, които смятат, че въпросните компании трябва да харчат парите си в САЩ.