Да живеем еко и в синхрон с природата в последните години се превърна в тенденция. Но е важно не само да демонстрира, че ни е грижа, а и наистина да действаме в тази насока.


 


Споделянето на постове във Facebook няма да има търсения реален ефект. Тези малки промени в живота ни обаче могат да ни приближат до него.


 


Един от основните екологични проблеми на модерния свят са огромните количества боклук. Те не просто образуват огромни сметища и са трудни за преработване, но и често попадат в природата и последствията не закъсняват.


Пластмасата е най-бавноразградимият продукт, от който са произведени голяма част от отпадъците ни. Затова е добре да се стремим да редуцираме нейната употреба в ежедневието.


 


Всички пластмасови чаши, чинии и прибори са само за наистина крайни случаи, като след това задължително отиват в кошчето. Вместо да си купуваме всеки ден кафе в чаша за еднократна употреба, нищо не пречи да си носим от вкъщи.


Същото е положението и с пластмасовите бутилки за вода. У дома и в офиса те не са ни необходими. А и е вредно да ги ползваме повече от веднъж. В кухнята можем да заменим кухненската хартия с кърпи, които да перем по-често.


 


За найлоновите торбички се говори от години и наистина сякаш употребата им започва да намалява. Нищо не ни пречи да носим със себе си пазарска чанта от плат, която да влиза в употреба при всяко посещение в супермаркета. А не само да трупаме ненужни торбички.


Секънд хенд дрехите започват да добиват нов облик. Вече не са онези раздърпани парцали, наредени в неприятно миришещи магазини. А и с приложение като SHEDD можем доста лесно да се освободим от вече ненужните ни дрехи, обувки и аксесоари, вместо просто да ги хвърлим на боклука.


 


Дори ще спечелим някой лев! Във все повече магазини вече приемат дрехи на килограм, които отиват за рециклиране и направата на нови. В замяна получаваме ваучер за отстъпка или покупка.


Храната, която отива на боклука годишно в световен мащаб, също е в стряскащи размери. Стотици милиони тонове продукти така и не успяват да изпълнят своето предназначение - да задоволят глада ни. А междувременно милиони гладуват.


 


Ясно е, че не можем да регулираме браковете в големите вериги. Но нищо не ни пречи по-често да посягаме към рафтовете с храни с изтичащ срок на годност. Така ще спестим пари, а и ще имаме мотивация да изконсумираме продуктите преди да са се развалили.


А не просто да ги оставим да изчакват този процес и след това да се озоват в кофата. Не трябва да се разхищаваме при покупки, а да купуваме само това, което можем да изядем в рамките на една седмица.


 


Разделното събиране на боклук всъщност не е толкова сложно, колкото мнозина предполагат. Трябват ни само няколко кошчета и малко време да свикнем с новия навик. А хранителните отпадъци могат да бъдат компостирани на терасата и след това да влязат в ролята на тор за домашните ни цветя, пише Pinterest.


Да редуцираме броя на козметичните продукти, които ползваме, също не е мисия невъзможна. В интернет са ни на разположение хиляди рецепти за направата на домашни продукти за красота. Те не само залагат изцяло на естествени съставки, но и ни спестяват не малка сума пари. Без парабени и тестове върху животни.