За премахването на всички билбордове и рекламни пана, поставени в близост до магистралите и други високоскоростни пътни отсечки в страната, настояват от Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара. Според превозвачите подобни табели разсейват младите шофьори и стават предпоставка за сериозни катастрофи.
"Като имате предвид, че голяма част от тях са с разголени модели, може да си представите как се отклонява вниманието на младите хора. Те отклоняват вниманието, а там скоростта на движението е максимално разрешената в страната. Второ, голяма част от билбордовете са поставени върху такива стълбове, в които танк да се удари, няма да излезе здрав. И всички те са вътре в загражденията", коментира  шефът на двете организации Койчо Русев.
Общественият дебат за билбордовете по магистралите започна преди две години и бе иницииран от Милчо Германски от Правец. Неговият син загина при катастрофа на АМ “Хемус” след удар в билборд, поставен на по-малко от два метра от пътното платно.
Разпоредената след катастрофата проверка от Агенция “Пътна инфраструктура” показа, че голяма част от рекламните пана са незаконни, поставени са без да се спазят законовите отстояния.
В 50-километровата отсечка от Ботевград до София по АМ “Хемус” има поставени над 100 билборда. За сравнение в повечето страни от Западна Европа рекламите по магистралите са забранени.