Фреснката компания за проучвания XiTi Monitor публиква статистики за пазарния дял на Firefox за 2007 година. От тях се вижда, че той продължава да расте за сметка на Internet Explorer (особено в Европа).

Проучването показва, че пазарния дял е скочил от 20% на 23% до декември 2006 и до 28 до декември 2007. Дялът му се застопори на около 27.7% между юни и септември преди да спадне с 0.7% през ноември, но в края на краищата се вдигна до 28% до края на декември.

От XiTi предоставят, индивидуални статистики за 32 страни. Финландия в момента има най-голям процент - 45.4, последвана от Словения - 44.6% и Полша - 42.4%.

Само през декември, Internet Explorer падна до 66.1% в Европа след загубата на 0.9% от пазарния си дял. Тогава Firefox пък се е изкачил с 0.7%. Статистиките също така показват, че браузъра на Apple - Safari, чиято бета версия за Windows излезе скоро, има пазарен дял от 2% за цяла Европа.

XiTi предлагат и статистики за преминаването към по-нови версии на браузърите. По-малко от половината от всички с Internet Explorer ползват последната 7-ма версия, докато при Firefox, 93% от всички са с последната версия 2.

Преминаването към Firefox се дължи главно на разбирането за по-висока сигурност и удобността предлагана от различните extension-и. В момента Firefox има солиден растеж и се очаква новата 3-та версия (в момента се разработва) да увеличи пазарният му дял още по-бързо.

Както се вижда от снимката, България е доста назад и едва 20.4% от всички ползват Firefox, което е с 7-8% по-ниско от средното за Европа .