От Mozilla Foundation съобщиха, че базата данни с неактивни потребителски имена и пароли е била похитена от хакери и са били обявени публично в Интернет.

Съобщава се, че базата е била достъпна публично рано този месец, информира kaldata.com.

Според компанията, базата данни е съдържала 44 000 неактивни потребителски профила, които са използвани за първи път на сайта addons.mozilla.org.

Кис Лион - директор на Mozilla по инфраструктурна безопасност, заяви, че инцидентът по изтичането на информацията е крайно неприятен за компанията, но в действителност това представлява минимален риск за потребителите, тъй като голяма част от информацията - това са стари данни, от които Mozilla е заличила всички пароли, които са криптирани и са в ръцете на киберпрестъпниците.

"Настоящите потребители на addons.mozilla.org не са повлияни от течовете на информация, тъй като Mozilla промени целия си софтуер и алгоритми за кодиране през април на 2009 г." - казва Лион.

Според него фактът с разбиването на базата данни е известен от 17 декември, когато потребители-доброволци са открили проблема и по-късно са показали факти за разпространението на информацията от базата данни.