Днес, 5 август, е Международен ден на бирата. На тази дата по целия свят се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички се наслаждават на тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

Международният ден на бирата се чества на 5-ти август от 2008 година, като само две години по-късно вече има 102 празненства, посветени на питието. Основан е през 2007 от Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл.

Целта е светът да празнува заедно в името на бирата. Празникът влиза в топ 6 на най-търсените в Google. Знае се за 19 държави, които ще празнуват през 2011: Австралия, Канада, Коста Рика, Англия, Германия, Гана, Гърция, Индия, Израел, Малайзия, Нова Зеландия, Норвегия, Филипините, Шотландия, Словения, Южна Африка, Турция, Щатите и Венецуела.

Избран е месец август, заради топлото си и подходящо време. Тя може да ни донесе прохлада, може да снабди организма с необходимите соли и витамини.  През лятото най-продавана е светлата бира, а през зимата - тъмната. Пивото е натурален продукт. 92 процента от съдържанието й е вода, при производството й се използва още малц, хмел и етилов алкохол. Напълно погрешно е да се смята, че съдържа и спирт.

За първи път у нас не се отчита спад в потреблението. Най-много бира у нас е изпита през 2007 и 2008 година - около 74 литра на глава от населението, а през миналата това количество е 67 литра. България може да не е в официалния списък на празнуващите, но това не ни пречи да спретнем едно малко парти с приятели на 5-ти август и да знаем, че това е заради международния ден на бирата!