В в хода на операцията са открити и иззети незаконно оръжие, боеприпаси и контрабандни цигари. Девет души са задържани в поделенията на МВР за извършени престъпления и противообществени прояви.

Целта на масираната акция, в която участваха сили от ОДМВР-София и 12-те районни управления, бе обезпечаване на обществения ред и сигурност в малките населени места, превенция на криминалната престъпност, засилени проверки за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Пътни полицаи следяха стриктно за управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол или наркотици водачи, санкционираха нарушителите, управляващи МПС с превишена скорост и неизползване на системите за обезопасяване – колани, каски и др.

След получена оперативна информация за предлагане и съхранение на акцизни стоки без бандерол, служители на РУП-Самоков проверили къщата и заведението на Н.Д. /36 г./  от с. Драгушиново. Там служителите на реда открили над 99 стека контрабандни цигари от марките “Виктори”, “Ева слим” и “ЛМ”-100. В заведението на мъжа, зад бар-плота, бил намерен незаконно притежаван пистолет “Байкал”- 22 калибър, със заличен фабричен номер, пълнител и осем патрона от същия калибър. Н.Д. е задържан в РУП-Самоков с полицейска мярка за 24 часа, а срещу него било образувано досъдебно производство по чл. 234 от НК..
Елинпелински криминалисти извършили проверка в дома на Ц.Ц. /58 г./ в с. Чеканчево след получена оперативна информация за съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси и кражба на дизелово гориво. В жилището на мъжа били открити 51 боеприпаса калибър 9х18, за които не могъл да представи разрешение за придобиването им. Те са иззети с протокол, а по случая е образувано досъдебно производство. Полицаите установили, че Ц.Ц., който работел като охранител в местна фирма, същия ден е източил от цистерна в двора на фирмата 140 литра дизелово гориво. Те открили 7 туби с вместимост 20 литра, които мъжът бил натоварил в багажника на колата си “Опел Вектра”. При последвалия оглед на автомобила органите на реда намерили гумен маркуч с прикрепена метална тръба и контролна проба от течността в цистерната. Горивото и приспособленията за източване са иззети, а срещу Ц.Ц. е образувано досъдебно производство.
В момент на кражба на шлака за укрепване на пътното платно костинбродски полицаи задържали  С.А. / 20 г./, Е.Ц. /21 г./  и двама малолетни, всички от Костинброд. До момента и четиримата не били известни на органите на полицията. Групата разрушавала дигата на река в района, когато била изненадана от полицейските екипи. С.А. е задържан за 24 часа в местното районно управление, а малолетните му авери – след снемане на обяснение в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, предадени на родителите.
В квартал “Самоково” в Самоков полицаи спрели за рутинна проверка л.а. “Фолксваген”, управляван от криминално проявения Д.К. /27 г./ от с. Бели Искър. При последвалата справка се установило, че регистрационните табели на колата съответствали на л.а. „Лада”. Известният на полицията за кражби мъж бил задържан за 24 часа.

В районните управления на Елин Пелин и Ботевград за 24 часа попаднали и шест жрици на любовта. Р.Д. /22 г./ от Враца, С.Г. /29 г/ от Ботевград и М.Ч. /34 г./ от гр. Летница упражнявали занаята на второкласен път край Ботевград, а техните “колежки” – А.П. /21 г./ от с. Комарево, В.М. /22 г./  и Б.М. /21 г./ от Враца предлагали секс услуги на главен път І-6.

По време на акцията е задържан и пиян шофьор, жител на Божурище. Полицаи от Сливница го спрели за проверка докато управлявал л.а. “Форд Мондео”. Дрегерът отчел 2,22 промила алкохол в кръвта на Б.В. /39 г./ . Срещу него е образувано бързо полицейско производство.

Проверените търговски обекти и пунктове за изкупуване на метали в областта са над 170, санкционираните нарушители на Закона за движение по пътищата са над 80. Общо проверените лица са над 520, съобщава пресцентърът на МВР.