А ВАШЕТО МНЕНИЕ КАКВО Е?

Министерството на образованието подложи на обсъждането нов график на ваканциите за учебната 2011-2012 г., съобщи БТА.
Нова ваканция през есента и по-дълга коледна ваканция са предвидени в проектозаповед на министъра на образованието Сергей Игнатов. Документът е публикуван в сайта на МОМН, а бележки, становища и предложения по него може да се изпращат до 16 август до дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".
Предвидено е есенната ваканция да е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище в сряда - на 2 ноември. Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.
Министерството предлага коледната ваканция да започва по традиция от 24 декември, но да е по-дълга и да продължи до 8 януари включително. Учениците трябва да са в клас на 9 януари, или ваканцията ще продължи 16 дни. В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година.
През февруари 2012 година учениците ще имат и зимна ваканция. Тя се предвижда да започне на 23 февруари и да продължи до 26 февруари включително.
Пролетната и великденската ваканция от първи до 11-и клас се предвижда да бъде от 7 до 16 април включително. Пролетната и великденската ваканция за учениците от 12-ти клас ще е от 12 до 16 април включително.
Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.
МОМН предлага и четири неучебни дни през учебната 2011/2012 г. - заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване. На 21 май ще се състои матурата по български език и литература (БЕЛ) за 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в седми клас по математика. 25 май ще е неучебен ден - по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Неучебен за учениците и учителите е и 24 май.