За първи път в историята си Apple стана най-скъпата компания в света. По време на вчерашната борсова търговия пазарната капитализация на ИТ иноватора от Купертино превиши на няколко пъти тази на нефтения гигант Exxon Mobil.

Това, което редица анализатори прогнозираха, се случи по-рано от очакваното. Apple имаше своите мигове на номер едно, макар и не в най-доброто време за световната икономика и в частност за САЩ.

Разликата между двете корпорации, оспорващи си първото място по пазарна капитализация, се колебаеше през вчерашния ден, но така или иначе тя вече е минимална.

Една акция на Apple се търгува за $374, а пазарната капитализация на компанията възлиза на $347 млрд. В същото време Exxon Mobil е оценен на $353 млрд. Анализаторите са убедени, че в близко време Apple ще застане трайно на върха като най-скъпа корпорация, тъй като акциите й поскъпват постоянно, а тези на Exxon Mobil поевтиняват.

В началото на годината пазарът оценяваше Apple на $300 млрд., докато Exxon Mobil струваше около $370 млрд. През септември 2010-та корпорацията на Стив Джобс беше с цели $100 млрд. по-евтина, отколкото в момента.