По-голямата част от кражбите по вилите се извършват през зимния сезон, тъй като собствениците в по-голямата си част са софиянци и не ги посещават. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Областната дирекция на МВР-София комисар Николай Николов. „Когато дойде пролетта, собствениците отиват да нагледат имота си и тогава установяват кражбите. Това затруднява страшно много нас и нашата работа при разкриване на престъпленията”, каза Николов. През летния сезон също се извършват кражби, като доста от тях са разкрити. Сериозни успехи в разкриването на кражби имат Районните управления на полицията в Своге и Костинброд.
Директорът на Областната дирекция на МВР-София призова гражданите за съдействие във връзка с предотвратяването и разкриването на такива престъпления. „Когато своевременно получим сигнал за съмнителни лица, които се навъртат във вилните зони, да ни сигнализират, за да реагираме веднага и да задържим евентуалните извършители на кражбите. Днес в Самоков имаме такъв случай. Една жена чува шум в мазето си – съобщава на телефон 112 в Районното управление, колегите реагират незабавно и автопатрул залавя криминално проявен 31-годишен да краде месингови елементи от мазето”, каза комисар Николов. Много често по време на специализираните полицейски операции и при проверки на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали полицаите задържат извършителите на кражби от домове и вили в момент на пласиране на инкриминираните вещи. Такива случаи има в Ботевград, в Ихтиман.
Запитан какви предмети стават най-често обект на кражба във вилните зони, комисар Николай Николов каза, че се краде абсолютно всичко - бяла, черна техника, метали, оградни платна, оградна мрежа. „Призовавам собствениците и хората, които имат съмнения своевременно да подават сигнали и когато се усъмнят в тези непознати лица да звънят на телефон 112, за да могат силите, които са по единна разстановка в Районното управление да отреагират веднага. Хубаво е ако гражданите имат такава възможност да си позволят и да поставят СОТ”, каза още комисар Николов.
Напоследък се отчита активизиране на криминалния контингент и по линия на наркоразпространението. Днес има такъв разкрит случай. В Самоков е задържан 20-годишен младеж, засадил неголямо количество канабис в местността „Ридо”.