Директорът на ОДМВР – София Николай Николов даде интервю за в. “24 часа”. През изданието той казва, че бичът за Софийска област е битовата престъпност.
Публикуваме част от интервюто с главен инспектор Николов. Цялото интервю може да прочетете в новия брой на вестника.

- Комисар Николов, в момента е пикът на туристическия сезон у нас. Какви мерки предприемате за безопасността на движението и хората в участъците на магистралите "Хемус" и "Тракия", за които отговаря дирекцията ви?

- Ако в страната е доста натоварено движението в активния туристически сезон, това важи с пълна сила и за областната дирекция на МВР в София. През нашата територия трафика на туристите и транзитно преминаващите от Западна Европа за Турция е изключително голям.
Планът ни за действие предвижда използването на допълнителни полицейски сили и усилени дежурства на униформени по магистралите "Хемус", "Тракия" и главен път 1-8 от Калотина.
От МВР са ни дадени и допълнителни сили от жандармерията, които участват активно в допълнителните наряди за охрана и обезпечаване на реда по пътищата на територията на областната дирекция. Има засилени дежурства на оперативните служби от ОДМВР-София с цел недопускане на тежки престъпления.

- Казвате тежки престъпления. Вероятно имате предвид въоръжените грабежи по пътищата, които преди години бяха чести. Сега какво е положението?

- За този сезон още е рано да правим анализ. До този момент по магистралите няма регистрирано тежко престъпление.

- Какви мерки вземате, за да намалите катастрофите и жертвите по пътищата?

- Провеждаме специализирани полицейски операции по линия на КАТ - ОДМВР- София, съвместно с Магистрална полиция. Освен стационарните камери за контрол на скоростта, ползваме мобилни радари. За последния месец нямаме смъртен случай, въпреки че има тежки катастрофи.
За първите 6 месеца на 2010 г. общият брой на пътно-транспортните произшествия е бил 255, а за същия период на т. г. те са 204. Тежките катастрофи са били 23 за шестмесечието на м.г., а през 2011 г. са само 12. За първата половина на 2010 г. убитите в катастрофи са 11, а от началото на годината - двама. Ранените са 30 срещу 14. През последните седмици на юли имаме само 5 леки катастрофи. Но ние работим не само срещу нарушителите на закона за движение по пътищата. Следим за контрабанда на акцизни стоки като цигари и горива.

- Предишни години полицията имаше сериозни проблеми с шофьорите на чужди тирове, които карат пияни и предизвикват катастрофи. Така ли е и сега?
-

 Безкомпромисни сме към всички нарушители. Имаме чувствителен спад в регистрирането на пияни шофьори на тежки камиони. При проверки през последните месеци нямаме засечен шофьор на ТИР да кара с алкохол. Имаме хванати за каране с висока скорост.
Ограничението на движението на тирове в петък и неделя от 16 до 22 ч има положителна роля. За ефекта може да питате гражданите. Пътувам без затруднения от Стара Загора до морето само два часа. Пътувах през отпуската си до морето в петък следобед. Според мен това е много полезна мярка, която подпомага превенцията на пътния травматизъм.

- Преди седмица анализ на Центъра за изследване на демокрацията за последните 10 г. показа, че битовата престъпност изпреварва организираната заради кризата. Каква е картината в Софийска област и в дирекцията, която е определяна като една от най-натоварените у нас?

- Битовата престъпност е бичът за областната дирекция. Не отдавам активизацията й само на кризата, а бих казал - като създадена мода за извършване на престъпления. Обект на кражби са предимно черни и цветни метали. При един от докладите си до мен началникът на РПУ - Своге казва следното: Г-н директор, в района на Своге, осеян с много вили и вилни зони всичко, което се движи на два крака, краде. И това е самата истина. Ето ви пример. Задържана е баба на 80 години в една от вилните зони на Своге, която от съседна къща е отнела черни и цветни метали и ги бута с количка.
Затова промяната в Закона за управление на отпадъците е добре дошла.

- Да, но представители на бизнеса недоволстват от него. Твърдят, че това ще ги погуби?

- Ще ви отговоря така: Ако потърпевшите от тези кражби се вдигнат на протест срещу "металистите" ще унищожат всичко, което им се изправи на пътя.
Защо? Защото всичко, което може да се открадне от мазета и вили, е откраднато. И сега вече крадците изтръгват рекордоманите от електрическите инсталации в къщите, като разбиват стените. И това е стимулирано от безконтролния свободен режим на изкупуване на черни и цветни метали. Борбата с този вид престъпления е изведена като приоритет в ОДМВР - София. Правим специализирани операции, патрулираме във всички кътчета в областта. За съжаление не ни стигат силите. Не можем да сложим навсякъде полицай. Обръщам се с молба към кметските наместници. Ако забележат съмнителен човек във вилните зони и селата да се обадят веднага, за да реагираме навреме.

-В Своге ли се краде най-много?

- Не, навсякъде в района положението е същото. Цялата Софийска област е осеяна с вилни зони заради близостта си със столицата. В районите на Етрополе, Самоков, Ботевград, Своге и т.н. Срещу крадците сме включили дори следовите кучета от районните управления и ги изкарваме да патрулират в труднопроходимите местности.

- Как действа прекупваческата мафия, която взема крадените метали?

- Една от схемите е използването на мобилни пунктове. Местните извършват кражбите, крият вещите на определено място и минава някой с автомобил, който ги купува. Всичко се кара към София. Миналата година заловихме трима такива в Нови Искър в пункт за изкупуване на метали. Те бяха обрали 60 вили и предали около 6 тона цветни метали, сред тях крадени жици. Прекупвачите и крадците ползват високопроходими автомобили и джипове. Най-често срещаното подръчно моторно превозно средство е ладата. Ползват ги и за незаконна сеч на дърва. В една "Лада 1500" може да прекарват 3 кубика суров дървен материал или 3 тона товар. Как става това? Свалят задния мост на ладата, там където са пружините на амортисьорите. Отсичат едно дърво, на дължина колкото амортисьора. Опират го в купето и пружината и ладата става като микробус.