Ако турист получи инсулт в Несебър или Слънчев бряг, ще го откарат в бургаската областна болница. Има и частни линейки, които возят спешните случаи до болницата. Потокът от пациенти с инсулт се увеличава през лятото. 15 до 20 души на денонощие минават през спешното отделение в града със съмнения за удар. Стават още повече през август, каза началникът на отделението д-р Нико Топузян.

Вероятността за инсулт в летните месеци е много по-голяма заради жегите, най-рисково е на плажа, и то за хора над 55-годишна възраст с хронични заболявания, предупреждават медици.

“Оказването на първична помощ на човек, получил инсулт, е жизненоважна, а помощта в първия час е т.нар. златен стандарт. Симптомите могат да варират в широк диапазон, но ориентировъчни са внезапно главоболие с гадене или повръщане, слабост в едната или двете половини на тялото, замъглено или двойно виждане.

Нарушението на говора също трябва да подскаже на близките на пациента какво се случва. Ако пострадалият е контактен, трябва да се провери дали е адекватен. В най-тежките случаи има загуба на съзнание”, обяснява д-р Топузян и препоръчва веднага да се позвъни на тел. 112.

Докато чакате линейката, можете да окажете първа помощ на пострадалия. Уверете се, че най-важните функции на организма - дишането и нормалното биене на сърцето, са наред. Освободете горните дихателни пътища и при нужда направете изкуствено дишане или сърдечен масаж. Ако човекът е стоял продължително време на слънце, трябва да се премести на сенчесто място и да се охлади, съветва д-р Топузян.

През лятото през бургаската болница минават повече хора с инсулти за сметка на здравните заведения от вътрешността на страната, където тези случаи намаляват.

Има и много чужденци, обяснява д-р Веселин Русинов, началник на отделението по неврология. Само миналата седмица в отделението били приети руснак, германец и поляк.

Възрастта все повече пада, като половината от прекаралите инсулт вече са между 40 и 60 г. “Най-младият ни пациент е на 18 г. За съжаление инсултите се увеличават с по стотина всяка година”, казва д-р Русинов.

Всеки месец над 100 души с исхемични инсулти и около 20 с мозъчни кръвоизливи минават през неврологичното отделение. Животоспасяващите операции пък се правят в неврохирургичното отделение. Там оперират по 30-40 мозъчни кръвоизлива годишно, казва шефът на отделението д-р Николай Недев