Бъдещите версии на Firefox ще консумират значително по-малко оперативна памет, обещава разработчикът Mozilla. Предстоящото седмо издание на продукта ще снижи с до 50% нуждите си от памет, ставя ясно от публикация в блога на Николас Нетеркот от Mozilla.

В момента Firefox 7 е все още в ранен етап на разработка. Тестов вариант на приложението е достъпен за сваляне в канала Aurora. Предварителна версия ще се появи на 16 август, а финалният продукт е планиран да излезе на 27 септември.

Проблемът с голямата консумация на памет често е изтъкван като основен недостатък на Firefox. Mozilla не е безразлична към подобни забележки и се опитва да снижи потреблението на ресурси от своя продукт, като за целта е стартиран отделен проект, наречен MemShrink.

По думите на Нетеркот, Firefox 7 ще използва по-малко памет от своите предшественици 6, 5 и 4. По-конкретно, новият браузър ще бъде с 20, 30, а понякога и с 50% по-икономичен по отношение на паметта, която е критичен ресурс в компютрите.

Подобрението ще рефлектира и в производителността на браузъра. Твърди се, че Firefox 7 ще работи забележимо по-бързо и освен това ще „забива” по-рядко, дори когато са отворени едновременно голям брой табове или е изминало много време между презарежданията.