Американската компания Browsium пусна бета версия на софтуера Catalyst, който позволява на ИТ отделите да „заповядват” кой браузър да се използва за отваряне на конкретни сайтове. С помощта на новия инструмент ИТ мениджърите могат да си възвърнат контрола над "мултибраузърната среда" в рамките на техните компании.



Internet Explorer все още е доминиращият уеб браузър за работа с уеб базирани бизнес приложения в компаниите. Но служителите могат да предпочетат да използват Firefox или Chrome вместо IE, като бяха улеснени от Mozilla и Google да инсталират техните браузъри, без да имат администраторски права.

Когато обаче потребителите ползват онлайн приложения, които не са съвместими с браузъра им, възникват сериозни рискове за сигурността. Catalyst адресира именно този проблем, като позволява на ИТ администраторите да контролират какви браузъри ползват служителите на своите РС, посочват от Browsium.

Така например, ако компанията работи с приложение написано специално за Internet Explorer, а служителите го ползват от Firefox или Chrome, са възможни проблеми, които могат да доведат до прекъсване на работата и съответно до загуби за бизнеса.

В момента Catalyst е достъпен като бета версия. Финалното издание на продукта се очаква да излезе в началото на следващата година. Компанията Browsium е създадена от бивши служители на Microsoft, като специализира в решенията за пускане на IE 6-зависими приложения в среда на IE8 и IE9 чрез универсалния браузър Ion